Tot ce trebuie să știi despre contractul de credit

Împrumutul este un contract între părți, prin intermediul căruia o parte (creditorul) împrumută în mod legal o sumă de bani celeilalte părți (debitorul). În anumite cazuri, în contract își poate face apariția și o altă parte (co-debitorul/co-garantul), care reprezintă o garanție pentru derularea contractului în bune condiții. Înainte de a semna un contract de credit trebuie să verifici dacă acesta respectă toate cerințele impuse de lege pentru a fi valabil.

Ce trebuie să verifici la un contract de împrumut?

În general, înainte de a aplica pentru un credit, societatea de împrumuturi o să îți ofere un draft al viitorului contract. Acesta trebuie să conțină datele părților, obiectul contractului (împrumutul unei sume de bani cu o valoare stabilită, la o dobândă în procent de x (fixă sau variabilă), termenul de rambursare și condițiile privind derularea contractului. Atenție la specificarea în mod clar a dobânzii de penalizare și a penalităților aplicate în caz de întârziere a plății.

Toate clauzele contractuale trebuie să fie explicate pe înțelesul debitorului, de aceea, acolo unde nu înțeleși despre ce este vorba solicită ajutor din partea creditorului. Chiar dacă majoritatea contractelor ifn se semnează electronic, fiind emise în același format, ai dreptul de a solicita lămuriri. Totodata trebuie să compari clauzele din draftul de contract primit la momentul aplicării cu cel care îți este furnizat pentru semnare. Amintește-ți că, deși ai nevoie de bani rapid, nu trebuie să împrumuți în condiții care te pot pune ulterior într-o situație financiară și mai dificilă.

Asigură-te că în contract sunt specificate toate comisioanele și sumele de bani pe care le datorezi creditorului. Nu trebuie să accepți orice clauză în contract, atât timp cât nu este legală și îți poate produce prejudicii ulterioare. Foarte important este să îți alegi un creditor cu care pot fi stabilite foarte ușor punți de comunicare în cazul în care survin întârzieri în restituirea sumei. Pentru a avea parte de un contract de împrumut care să se deruleze așa cum trebuie, este esențial să împrumuți bani de la un creditor de încredere!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image