Salteaua pe care te odihnesti determina in mod direct calitatea somnului, dar si a vietii in general, fiindca o saltea buna nu iti va crea probleme sau dureri de spate, ci iti va oferi tot confortul de care ai nevoie, imbunantatind chiar postura. Alegerea unei saltele potrivite s-a dovedit, de multe ori, a fi o alegere destul de dificila si complexa, de aceea, este foarte important sa vedem care sunt tipurile de saltele existente pe piata, ce nevoi avem noi cu exactitate si bineinteles care este salteaua potrivita nevoilor noastre.
Tipuri de saltele
In primul rand, trebuie sa cunoastem tipurile de saltele comercializate la ora actuala pe piata pentru a ne putea da seama care ar fi cea potrivita pentru noi. In prezent, exista urmatoarele:
- salteaua cu arcuri individuale sau simple
- salteaua cu spuma memory
- salteaua ortopedica sau supraportopedica
- salteaua cu poliuretan
- salteaua cu apa
- salteaua mixta – au in compozitie atat poliuretan, cat si spuma cu memorie
Salteaua cu spuma memory asigura o distribuire eficienta a presiunii corpului in functie de zonele acestuia. Stratul de spuma cu memorie se modeleaza pe formele corpului si se adapteaza greutatii. Ofera o circulatie sanguina corecta si o pozitie potrivita coloanei vertebrale. O astfel de saltea are, de regula, in compozitie un strat din spuma poliuretanica si un strat de spuma memory.
Salteaua Pocket Memory constituie o categorie foarte indragita, caci imbina confortul, calitatea si rezistenta la uzura. Este o saltea hibrirda ce integreaza tehnologia arcurilor impachetate individual si spuma cu memorie. Ofera un confort sporit si un somn linistit.
Salteaua ortopedica memory este un alt tip de saltea hibrid foarte indragita, avand la baza arcuri Bonell. Miezul acesteia este astfle realizat din arcuri si este acoperit cu unstrat de pasla impregnaata peste care este aplicata spuma cu memorie.
Salteaua din latex poate fi realizata cu miez de arcuri, cu spuma memory, cu spuma poliuretanica sau poate fi compuhsa din mai multe straturi de latex. Latexul natural asigura beneficii importante avand proprietati antibacteriene si antifungice. Canalele si striatiile de pe suprafata acestuia asigura si o bina ventilare eliminand rapid umezeala rezultata in timpul somnului si nu creeaza senzatie de supraincalzire.
Salteaua Pocket Spring sau spuma poliuretanica HR prezinta arcuri impachetate individual si spuma poliuretanica, fiind un model mai ieftin caci nu dispune de strat de spuma cu memorie.
Salteaua ortopedica cu Arcuri Bonell este reprezentata de salteaua cu arcuri sau relaxa fiind foarte accesibila ca pret, stratul de spuma de deasupra miezului de arcuri fiind realizat din spuma poliuretanica.
Salteaua cu spuma poliuretanica HR este formata dintr-un singur strat de spuma fiind foarte accesibila ca pret. Fermitatea oferita de un astfel de model este, de obiecei, medie spre mare.
Urmatorul pas in determinarea saltelei potrivite se refear la dimensiuni. Aceasta va fi aleasa in functie de dimensiunile patului ori, daca patul nu este achizitionat inca, va veti orienta in functie de numarul persoanelor care se vor odihni pe saltea precum si in functie de silueta acestora. Pentru o singura persoana, salteaua poate avea o latime cuprinsa intre 70 cm si 120 cm, iar pentru un cuplu, latimea va porni de la 140 cm. Atentie, insa, salteaua trebuie sa coincida cu dimensiunea oferita de pat in proportie de 100%. Nu trebuie sa fie nici mai mare, nici mai mica, si, de asemenea, patul trebuie sa dispuna si de o somiera potrivita ca dimensiuni care va permite aerului sa patrunda prin saltea.
Grosimea saltelei va fi aleasa in functie de necesitatile voastre, iar in acest sens, mentionam faptul ca persoanele cu greutati mai mici pot opta pentru modele mai subtiri, iar cele cu greutati mai mari, evident, pentru modele mai groase. Pentru a fi si mai concreti, pentru saltele cu arcuri recomandat o grosime de minim 22 de cm, iar pentru modelel din latex sau spuma, consideram a fi ideala o grosime de minim 15 cm. Insa, pentru o sustinere cat mai buna, v-as recomanda sa va orientati catre modele cu grosimi de cel putin 18 cm. In plus, modelele cele mai scumpe au o grosime ce ajunge si pana la 30 de cm.
Nivelul de fermitate poate varia in functie de preferinte, dar si de nevoile medicale. Exista trei nivele de fermitate si anume: mica specifica saltelelor din latex sau spuma, fiind foarte confortabile, insa daca va confruntati cu probleme de spate nu sunt potrivite; medie ce nu sunt nici prea dure, dar nici prea moi, fifind realizate, de obicei, din spuma, latex ori arcuri; mare fiind recomandata pentru persoane care se confrunta cu afectiuni la nivelul spatelui, avand in compozitie, de cele mai multe ori, cocos sau arcuri.
Durabilitatea respectiv garantia care as spune ca sunt interconectate constituie un aspect deosebit de important care poate determina perioada in care puteti folosi salteaua fara a fi uzata. O saltea buna va avea o garantie de cel putin 7 ani, insa, ingrijita corespunzator durabilitatea poate fi mai mare. Nu recomanda, insa, achizitionarea unei saltele cu o garantie mai mica de 5 ani. In plus, pentru a prelungi durata de utilizare a acesteia, puteti opta pentru o protectie de saltea sau un topper, ultimul avand capacitatea de a si imbunatati nivelul de confort.