Problema poluarii aerului capata proportii nedorite, mai ales, in orasele mari si aglomerate. Unul dintre aparatele care ne-ar putea imbunatati nivelul calitatii aerului este, in mod cert, purificatorul de aer.
Acest gen de aparat are la baza tehnologii inovatoare care au capacitatea de a retine intr-o proportie foarte mare particulele nocive care ne-ar putea pune sanatatea in pericol. Trebuie spus faptul ca cele mai bune purificatoare de aer nu ar trebui sa ne lipseasca din nicio locuinta si reprezinta o metoda practica, la indemana oricui. In primul rand, foarte important este sistemul de filtrare implementat care, practic, joaca cel mai important rol. Cele mai simple variante ar fi cele care trec aerul printr-un material – spuma, fibra de sticla, bumbac etc si retin particulele contaminate in functie de marimea lor. Insa, de departe, cel mai eficient filtru ramane cel HEPA care are capacitatea de a retine particulele in proportie de cel putin 99.7%, chiar si pe cele mai fine. In plus, este important de stiut faptul ca filtrele nu genereaza niciun fel de substante daunatoare in aer si necesita intretinere permanenta sau inlocuirea periodica.
Filtrele HEPA au posibilitatea de a elimina de la particule fine de praf, poluare, polen, pana la spori de mucegai, paduchi d epraf, bacterii etc. Pe de alta parte, nu poate inlatura fumul, mirosurile, gazele, daca nu sunt asociate alte tipuri de tehnologii care sa filtreze la nivel inalt aerul.
Carbunele activ este cel care poate absorbi anumite substante, particule grele, ba chiar si mirosuri, fum, gaze si asa mai departe. Practic, vine in completarea filtrului HEPA, iar impreuna asigura o purificare completa a aerului.
Se poate ca unii dintre voi sa fi auzit de radiatia ultravioleta germicida care aer rolul de a steriliza aerul prin omorarea microorganismelor. Practic, secretul unui astfel de aparat se refera la amplasarea lampilor UV astfel incat aerul sa treca prin fata acestora, reusind astfel sa purifice aerul. Nu are efect insa asupra fumului si mirosurilor.
Purificatoarele cu ionizare sunt ideale pentru suprafetele incarcate electric, generand ioni de aer sau de gaz. Ionii, practic, se ataseaza de particulele de murdarie din aer, care se incarca electric, fiind atrase electrostatic spre niste placute colectoare. Astfel, in procesul de ionziare, aparatele au capacitatea de a priduce mici cantitati de ozon. In plus, astfel de aparate pot indeparta chiar si cele mai mici particule nocive din aer.
Mai avem si varianta generatoarelor de ozon care au capacitatea de a produce cantitati semnificative de ozon, avand rolul de a oxida alte substante chimice cu care intra in contact. In plus, ozonul prezinta eficienta ridicata si impotriva mirosurilor, chimicalelor si bacteriilor, insa trebuie folosit cu foarte mare atentie si precautie caci poate avea si efecte nocive.
De asemenea, atunci cand alegi un purificator de aer, trebuie sa ai in vedere si volumul de aer purificat, respectiv suprafata pentru care este recomandat a fi folosit. Este foarte important ca suprafata camerei sa coincida cu suprafata maxima pe care o poate acoperi modelul pe care l-ati ales, astfel incat aparatul sa poata oferi randament maxim.
In ceea ce priveste optiunile si functiile din dotare, este improtant ca aparatul ales sa afiseze cei mai importanti parametrii: rata de pruificare a aerului, indicator de schimbare filtru, dar si posibilitatea de a regla viteza de rulare. Pentru cei care au sensibilitate foarte mare la poeln si praf, atunci ar fi indicat alegerea unui model cu rata de purificare de 150-200 mc/h. Daca sunteti fumatori sau aveti nevoie de un produs care sa elimine mirosuri puternice, atunci un aparat cu rata de purificare de minim 200 mc/h ar fi ideal.
In plus, cele mai performante aparate va atentioneaza atunci cand filtrul trebuie curatat sau schimbat. Este important ca filtrul sa fie in permanenta curat pentru a nu altera eficienta si peformantele sale. Asigurati-va deopotriva ca puteti filtru foarte usor pentru modelul pe care il achizitonati.
Alege purificatorul in functie de nevoi
Aparatul, respectiv tehnologiile pe care le integreaza vor fi alese in functie de nevoile pe care le ai. Stilu de viata si eventualele afectiuni vor dicta optiunile si dotarile de care purificatorul trebuie sa dispuna.
Ai nevoie de un aparat pentru oclectarea prafului, polenului si a altor alergeni? Atunci o varianta cu filtru HEPA, eventual carbon activ si un filtru special pentru captarea parului de animale este alegerea optima.
Fumul, substantele chimice si gazele iti dau mari batai de cap? Atunci protejeaza-te cu un aparat care dispune de carbune activ!
Esti amenintat de virusuri, bacterii, germeni sau fungi? Apeleaza la un purificator care are la baza tehnologia de ultrasunete.
Atunci cand calitatea scazuta a aerului este asociata si cu un nivel de umiditate nepotrivit, opteaza pentru un aparat 2 in 1, in functie de caz fie un dezumidificator cu purificare daca nivelul de umiditate este prea mare, fie pentru un umidificator cu purificare daca nivelul de umiditate este prea mic.
Cum trebuie folosit corect un purificator de aer?
Nu trebuie sa fii expert sau sa fi avut experienta in prealabil cu un astfel de aparat. Tinand cont de cateva sfaturi, vei putea folosi aparatul in parametrii optimi, asigurandu-i acestuia si o durata de utilizare mai mare.
Prin urmare, aseaza aparatul intr-un loc in care sa nu fie aproape de surse de foc, bataia directa a razelor UV sau in incaperi cu umiditate exagerat de mare. In plus, inainte de a pune aparatul in functie, studiaza putin si manualul cu care vine la pachet.
Evita sa il folosesti daca ai mainile ude si nu manevra neadevat cablul de alimentare prin tragere, indoire, presare si asa mai departe. Daca ai vreo suspiciune ca aparatul ar fi defect, sub nicio forma nu il folosi! De asemenea, pentru a preveni defectarea lui, nu il folosi in soare puternic, vant, ploaie etc.
Setarea aparatului este usoara, insa trebuie sa cunosti semnificatia anumitor indicatori. In acest sens, din nou, iti sugerez sa studiezi manualul pentru a vedea despre ce este vorba.
Totodata, intretinerea produsului presupune curatarea periodica a aparatului, dar si a sistemului filtrare. Sterge panoul cu o carpa usor umezita atunci cand praful se depune. De fiecare data, cand cureti aparatul, nu uita sa il deconectezi de la reteaua de alimentare.
Fie ca deja te-au atras anumite modele, fie ca inca nu te-ai putut decide, pentru un plus de informare, dar si a citi pentru recenzii de produse, poti accesa www.purificatoaredeaer.ro, un site specializat pe aceasta gama de produse, unde poti descoperi informatii relevante despre modelele care te intereseaza, testate si analizate in prealabil. Astfel, procesul de decizie va fi simplificat si, cu siguranta, sansele de a face cea mai buna alegere vor creste considerabil!