Despre parul gras si ingrijirea corecta

Te confrunti cu un scalp gras care conduce la un par cu tedinta de ingrasare foarte rapida chiar si dupa ce l-ai spalat? De multe ori, parul gras nu are la baza neaparat o problema de ordin medical, insa, cu siguranta, creeaza disconfort. Fara doar si poate parul cu tendinta de ingrasare sau parul gras are nevoie de o ingrijire atenta cu produse potrivite. Dar mai intai, trebuie sa cunoasteti cateva aspecte ce fac referire la acest subiect, sa intelegeti care sunt cauzele care stau la baza si ce putem face efectiv.

Cum apare sebumul in par?

Modul in care apare sebumul in par reprezinta primul pas ce ar trebui laurit. La nivelul scalpului si in foliculi exista glande sebacee care au rolul de a secreta constant sebum. Sebumul are si el un rol important in supletea scalpului protejand pielea impotriva uscaciunii. Totodata, sebumul este cel care asigura un mediu acid pe piele, asigurandu-se astfel ca germenii, bacteriile, virusurile si alte substante daunatoare nu vor penetra pielea.

Insa, sebumul nu ramane doar pe scalp, ajunge foarte usor in par, ceea ce conduce la acel efect de par uleios. Nu este nimic iesit din comun acest lucru, iar durata de timp in care se intampla variaza de la o persoana la  persoana. Glandele sebacee au propriul ritm de functionare, motiv pentru care este irelevant sa ne raportam la altele persoane atunci cand vine vorba despre ingrasarea parului. Unele persoane au glandele sebacee mai active, motiv pentru care scalpul si parul se ingrasa mai rapid, in timp ce alte persoane dispun de glande mai lente, drept pentru care parul se va ingrasa in decursul mai multor zile.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale excesului de sebum?

Parul gras poate avea la baza mai multe cauze. De multe ori, exista dezechilibre ale glandelor sebacee, protejand scalpul impotriva uscaciunii si poluarii. Insa, problema apare atunci cand observa un exces de sebum cu care anterior nu ne-am confruntat. Pubertatea este, de asemenea, perioada in care exista foarte multe schimbari hormonale, iar glandele sebacee vor putea produce mai mult sebum.

Pe de alta parte, si stresul poate fi un factor determinant fiindca in perioadele stresante corpul produce mai mult cortizon si adrenalina, dieta referindu-ne la un regim alimentar nesanatos, anumite medicamente, purtarea sepcilor si palariilor sau chiar boala parkinson.

Totodata, luati in considerare si factorii genetici, ce reprezinta un factor foarte des intalnit, iar in aceasta situatie, nu putem vorbi despre vreo afectiune.

Ce pot face pentru a ameliora problema?

Asa cum spuneam anterior, intai trebuie investigate cauzele care conduc la excesul de sebum, pentru a va asigura ca nu exista anumite probleme de ordin medical. Glandele sebacee au un anumit ritm de functionare, iar modul de ingrijire al parului trebuie adaptat in functie de necesitate. Spala de fiecare data parul ori de cate ori este necesar, nici mai des si nici mai rar.

Adapteaza produsele de ingrijire a parului in functie de tipul acestuia. Este foarte important sa alegeti sampoanele potrivite pentru scalpul si parul gras si sa evitati variantele de produse cu rol de hidratare care ar putea sa nu curete scalpul asa cum ar trebui. Variante de sampoane si recomandari foarte bune gasiti aici https://www.cosmeticebune.ro/cele-mai-bune-sampoane-pentru-par-gras/.

In general, persoanele cu parul gras au nevoie de un sampon purifiant, care sa le asigure o curatare optima a scalpului. De exemplu, sampoanele cu rol hidratant nu curata la fel de bine excesul de sebum precum sampoanele purifiante, motiv pentru care imediat dupa spalare, persoana in cauza ar putea sa observe faptul ca parul nu se simte atat de curat pe cat si-ar fi dorit. Pe de alta parte, acordati atentie si modului in care spalati si samponati parul. Se recomanda samponarea parului de doua ori la fiecare spalare – prima data se va indepara excesul de sebum si impuritatile, iar a doua oara scalpul  si parul vor fi curatate si revigorate. Scalpul si parul va fi masat delicat, cu miscari circulare, iar de fiecare data veti clati foarte bine pentru a nu ramane nicio urma de sampon.

De asemenea, apa nu trebuie sa fie foarte fierbinte fiindca tocmai apa fierbinte ar putea sa stimuleze activitatea glandelor sebacee, iar pe de alta parte ar putea deshidrata firul de par.

Chiar daca ai un par cu tendinta de ingrasare la radacina, acest lucru nu inseamna ca parul nu are nevoie de hidratare pe lungime. Asadar, foloseste doar pe lungimea firului de par, cat mai departe de radacina, o masca hidratanta. De cele mai multe ori, persoanele cu o astfel de tipologie, au parul gras la radacina si foarte uscat pe lungime si varfuri. Aplicarea exclusiv pe lungime nu va influenta in niciun fel glandele sebacee si nu va incarca parul la radacina.

Este un mit faptul ca spaland mai rar parul gras va ajunge sa se ingrase mai putin. Asa cum spuneam, glandele sebacee au propriul ritm de functionare, motiv pentru care nu putem interveni in vreun fel. Spaland parul mai rar, nu facem altceva decat sa adunam pe scalp mai mult sebum, impuritati si murdarie, care va ajunge foarte usor pe ten, ceea ce poate conduce la aparitia cosurilor sau chiar acneei. Igiena este foarte importanta, iar cu atat mai mult, daca aveti un par gras ar trebui sa fiti atenti la ingrijire. Un par curat, dar si sanatos, spune multe despre noi, de aceea, merita sa ii acordam atentia cuvenita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image