Hota de bucatarie este un aparat electrocasnic indispensabil, fiind prezenta in toate bucatariile moderne si nu numai. Aceasta este folosita pentru a extrage grasimea, aburul si mirosurilor rezultate in urma gatitului din ubcatarie, facandu-le mai confortabile pentru lucru. Este disponibila in diferite stiluri si dimensiuni pentru a se potrivi perfect cu diferite plite.
Cele mai bune hote de bucatarie pot fi instalate fie pentru a extrage aerul in exteriorul cladirii, fie pentru recircularea acestuia in interior, aceasta varianta depinzand de distanta pana la exteriorul cladirii, dar si si alegerea personala.
O hota de bucatarie care extrage aerul in exterior functioneaza mai eficient decat una care recircula aerul, deoarece nu este nevoie de un filtru de carbon (care indeparteaza mirosurile), puterea acesteia fiind mai mare. In cazul unei hote de bucatarie cu evacuare in exterior, este necesar doar un filtru de grasime. Cu toate acestea, este nevoie ca in timpul utilizarii hotei cu evacuare sa deschideti o usa sau un geam exterior pentru a permite acesteia o buna ventilare si o functionare optima.
Hota de bucatarie are nevoie de o conducta pentru a transfera aerul catre un gratar exterior, lungimea maxima a conductei este limitata, in general, aceasta poate ajunge la trei metri, insa poate fi si redusa la fiecare curba a conductei.
Instalarea este mai complicata decat in cazul unei hote cu recirculare, deoarece conducta trebuie sa treaca prin structura cladirii.
Daca o hota de bucatarie este utilizata pe modul de recirculare, sunt necesare atat un filtru de grasime, cat si unul de carbune pentru a elimina grasimea, aburul si mirosurile din vaporii de pe plita. Filtrul de carbune indeparteaza mirosul din aer, iar aerul este transmis inapoi in bucatarie. Caldura din aer nu este pierduta in cladire – acest lucru este probabil de preferat in sezonul rece, desi pe vreme calda poate face ca utilizarea bucatariei sa fie inconfortabila.
Filtrele de grasime sunt montate pe toate hotele de bucatarie, acestea fiind in general vizibile atunci cand va uitati dedesubt. De obicei, acestea sunt fabricate din aluminiu, otel inoxidabil, ceramica sau dintr-un material neted.
Filtrele de grasime trebuie curatate/inlocuite in mod regulat – frecventa depinde de utilizare, dar de obicei la fiecare 4-8 saptamani pentru filtrele metalice sau ceramice – filtrele din material neted sunt de unica folosinta si trebuie inlocuite la aproximativ 8 saptamani. Unele hote de bucatarie incorporeaza un indicator de saturatie care arata cand un filtru trebuie curatat sau inlocuit.
Filtrele metalice si ceramice trebuie doar indepartate si curatate. Majoritatea sunt rezistente la masina de spalat vase, ceea ce va poate usura munca.
Filtrele de inlocuire din material sunt disponibile de la producatorul hotei de bucatarie – inainte de a achizitiona o hota de bucatarie care utilizeaza acest tip de filtre, verificati daca furnizorul poate furniza filtre de inlocuire sau daca acestea sunt disponibile in alta parte la nivel local. Fiti intotdeauna specifici cu privire la dimensiunea si tipul de filtru de care aveti nevoie caci nu exista nimic standard in legatura cu acestea.
Filtrele cu carbune se monteaza pe hotele cu recirculare pentru a elimina mirosurile de gatit. Acestea sunt pozitionate deasupra filtrului de grasime, astfel incat aerul care trece prin ele sa fie lipsit de grasime.
Filtrele cu carbune nu pot fi curatate, ci trebuie inlocuite la fiecare 9-12 luni, dar acest lucru depinde de utilizarea aragazului. Ca si filtrele de grasime din material, acestea nu sunt standard, asa ca asigurati-va intotdeauna ca sunt disponibile inlocuitori.
Cele mai multe hote de bucatarie au capacitati de absorbtie reglabile (viteza ventilatorului) care pot fi selectate prin intermediul butoanelor de pe panoul de control al hotei. Acestea pot fi doar doua viteze (mare si mica) sau mai multe.
Capacitatea de absorbtie este importanta, deoarece ar trebui sa fie capabila sa extraga de 10 ori volumul de aer din bucatarie in fiecare ora. Pentru a calcula acest lucru, calculati volumul bucatariei in metri cubi (lungime x latime x inaltime) si inmultiti-l cu 10, astfel veti obtine capacitatea de absorbtie pe ora necesara.
Hotele de bucatarie au, in general, lumini cu halogen sau cu incandescenta pe partea inferioara pentru a ilumina plita prin intermediul unui intrerupator de pe hota.
Accesul la becuri in cazul in care unul dintre ele se defecteaza poate fi dificil, in functie de model. Exista, insa, variantele moderne prevazute cu LED-uri care asigura o durata de viata foarte mare, astfel ca arderea becurilor nu mai este o problema.
Zgomotul ventilatorului hotei poate fi uneori deranjant, in special atunci cand este setat la o viteza mare. Majoritatea hotelor specifica zgomotul care este masurat in dB. Practic, valoarea acestuia este indicata pe cea mai puternica treapta de putere.
Daca o hota de bucatarie este pornita cateva minute inainte de a incepe sa gateasca, aerul va incepe sa circule si o viteza mai mica poate fi suficienta in timpul gatitului. Daca incepeti sa gatiti fara hota si o porniti doar dupa ce s-au format aburi si caldura, va fi nevoie de o viteza mai mare pentru a elimina mirosurile si aburul din bucatarie.
Cu siguranta alergerea unei hote nu este o misiune usoara, ci te poate pune in dificultate daca nu esti foarte bine informat. Insa, pentru a face o alegere corecta, recomandam informarea in prealabil, iar unul dintre locurile in care puteti face acest lucru este www.hota.ro. Descoperiti review-uri de produse si recomandari pertinente de la specialisti!