Frigiderul este unul dintre cele mai importante electrocasnice din locuinta, fiind nelipsite. El este cel care ne asigura conditii optime de depozitare a alimentelor, dar si a bauturii. Lipsa sa ar face imposibila depozitarea alimentelor. Si pentru ca tehnologia avanseaza cu pasi repezi, actualmente putem gasi o multitudine de frigidere dotate cu tehnologii si functii moderne care ii cresc performantele. Astfel, in cadrul acestui material iti vom oferi informatiile de care ai nevoie si care te vor ajuta sa alegi un frigide bun.
Frigiderul este unul dintre cele mai valoroase aparate electrocasnice. Cele mai bune frigidere sa pastreze alimentele si bauturile la rece, impingand agnetul frigorific lichid printr-un sistem etans, facand ca acesta sa se vaporizeze si sa extraga caldura din frigider. Refrigerantul vaporizat este apoi trecut prin serpentine in afara frigiderului – in partea dins pate sau in partea de jos. Acest lucru incalzeste vaporii si ii transforma din nou in lichid.
Este o inventie care a schimbat vieti. Frigiderele ne permti sa conservam cu usurinta alimentele, spre deosebire de vremurile de altadata, cand acest lucru era o adevarata corvoada. Acum, alimentele care s-ar putea strica in cateva ore pe tejghea, vor rezista fara probleme saptamani intregi in frigider. Acest lucru nu doar ca ne face viata mai comoda, dar ne ajuta sa ramanem si sanatosi, reducand riscul imbolnavirii prin ingerarea alimentelor contaminate. Scaderea temperaturii incetineste dezvoltarea bacateriilor. Iar atunci cand alimentele sunt inghetate, dezvoltarea bacteriilor se opreste complet.
Daca priviti sub sau in spatele frigiderului, exista o teava subtire care merge inapoi si inapoi. La un moment dat, teava a fost umpluta cu freon. Acest lucru nu este tocmai ecologic in cazul unei scurgeri, drept pentru care astazi este utilizat alt tip de gaz sau agent frigorific.
Agentul frigorific incepe sub forma de lichid si este pompat cu ajutorul compresorului motorizat prin tuburile din interiorul frigiderului. Acseta comprima refrigerantul si il transforma in vapori, eliberand aerul cald din frigider, lasand in urma sa aer rece. Vaporii trec apoi prin tevile mai subtiri din afara frigiderului, incalzindu-se si transformandu-se din nou in lichid. Aerul cald este eliminat in incapere, astfel incat vei simti adesea caldura venind din spatele sau de sub frigider. Intreg ciclul se repeta continuu.
Atunci cand frigiderul ajunge la temperatura optima setata, compresorul se opreste. Cand frigiderul se incalzeste din nou, pentru ca nu este complet etans sau pentru ca ati lasat usa prea mult deschisa, vei auzi compresorul pornind din nou.
Exista mai multe tipuri de frigidere, iar varianta pe care optati tine strict de nevoile personale: frigider cu congelator in partea de sus, combina frigorifica, frigider fara congelator, side by side, frigider pentru vinuri si asa mai departe.
Mai mult decat atat, exista si o varietate de dimensiuni din care poti alege. Exista frigidere compacte cu o capacitate de doar 40 de litri sau frigidere side by side foarte spatioase. Dimensiunea frigiderului pe care il cumperi depinde foarte mult de spatiul de care dispui, dar si de cantitatea de alimente pe care obisnuiesti sa o depozitezi.
Actulamente, cele mai moderne frigidere includ tot felul de caracteristici interesante. De pilda, acestea pot include dozator de apa si gheata, racitoare de aer comprimat, display pentru setarea temperaturii atat la nivelul frigiderului, cat si la nivelul congelatorului, sisteme pentru inhibarea dezvoltarii bacteriilor, rafturi cu margini speciale pentru a preveni scurgerile si asa mai departe. Exista destule modele inteligente care va pot simplifica viata. Fireste, acestea pot veni si cu un pret mai mare, insa voi decideti daca merita sau nu banii in functie de nevoile pe care le aveti.
Cele mai dotate frigidere includ si functia Wi-fi ceea ce va permite sa controlati totul de la distanta direct de pe telefon. Cele mai inteligente frigidere prezinta si ecrane prin intermediul carora puteti accesa calendarul, footgrafii sa asa mai departe. Probabil ca de aceste dotari cei mai multi nu vor avea nevoie, insa ramane la latitudinea fiecarui cumparator de ce are nevoie si de ce nu.
Exista situatii in care vrand-nevrand apar probleme. De pilda, va puteti trezi intr-o dimineata ca frigiderul nu functioneaza. Trebuie imediat identificata problema, cum ar fi scurgerile de apa. Ar fi bine sa apelati si la un specialist si sa nu incercati sa realizati singur reparatia. Cele mai frecvente probleme pot aparea din cauza excesuluid e gheata din congelator, din cauza faptului ca ai lasat usa aparatului deschisa prea mult timp, garniturile din jurul usii s-au uzat etc.
O alta problema ar putea fi zgomotul persistent care provine din spatele frigiderului. Pe masura ce frigiderele imbatranesc, acestea pot deveni din ce in ce mai zgomtooase. Dar daca auzi brusc un zgomot nou si ciudat, atunci ar putea fi vorba despre defectarea ventilatorului din spate. Daca va pricepeti, puteti scoate frigiderul din priza, scoateti panoul dins pate si aruncati o privire la ventilator. S-ar putea ca ceva sa il blocheze cum ar fi izolatia, firele sau chiar un soarece. Mare atentie sa nu existe fire care au fost taiate.
Daca gasiti apa sub sertarele congelatorului, acest lucru ar putea insemna blocarea scurgerii de dezghet. Acesta poate fi blocat de excesul de gheata care poate fi rezolvat prin simpla dezghetare a frigiderului. Pentru a afla, scoateti frigiderul din priza si indepartati peretele din spate al compartimentului de congelare. Cautati orice lucru care ar putea astupa orificiul din partea de jos a serpentinelor evaporatorului, cum ar fi gheata, bucati de mancare sau bucati de plastic.
Atunci cand compartimentele congelatorului nu mai racesc suficient de mult verificati peretele din spate al compartimentului congelatorului. Daca exista o acumulare de inghet, atunci probabil ca trebuie doar sa dezghetati frigiderul. Daca nu exista nicio acumulare de inghet si totusi alimentele nu sunt racite cum trebuie, ar putea fi timpul sa cumparati un frigider nou.
Cand mirosurile neplacute apar in frigider, este deopotriva o situatie nefavorabila. Atunci va trebui sa scoateti frigiderul din priza, sa il goliti si sa aruncati alimentele expirate. Curatati intregul frigider cu o solutie de bicarbonat de sodiu si apa. Cateva lucruri care vor absorbi mirosurile rele din frigider: bicarbonat de sodiu, otet alb, castron de ovaz, carbune, zat de cafea proaspat si uscat, nisip neparfumat pentru pisici.
Si sigur ca alegerea unui frigider nou nu este o decizie foarte usoara, cu atat mai mult cu cat in prezent pe piata exista diversitate. Pentru a fi siguri ca faceti cea mai buna alegere, nu ezitati sa consultati ghidul de cumparaturi https://www.aparatefrigorifice.ro/frigidere/, unde sunt prezentate cele mai bune frigidere ale momentului, dar si informatii generale referitoare la aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand vrei sa cumperi cel mai bun frigider.