Activitatea in sine de a pregati o friptura delicioasa pe gratar reprezinta o modalitate foarte des intalnita de relaxare, dar si un prilej de a avea alaturi pe cei dragi sau prietenii. Insa, ca intreg procesul sa fie unul placut si sa nu intampinati dificultati, este musai sa alegeti dintre cele mai bune gratare de gradina, indiferent ca optati pentru unul cu carbuni tip kamado, grill-ul moderne ori gratare din fonta sau fier mai ieftine. Exista o solutie pentru orice nevoi si buget, trebuie doar sa va orientati catre variantele favorabile voua.
Pentru a face cea mai buna alegere, trebuie sa decideti ce tip de gratar de gradina doriti. In functie de portabilitatea produsului, avem urmatoarele variante de gratare:
Gratarul de gradina fix ce reprezinta o varianta de mari dimensiuni si, implicit, si cu o greutate mai mare, ce reprezinta o alternativa ideala atunci cand discutam despre o familie numeroasa sau organizarea frecventa de petreceri cu multi prieteni. Avantajul acestui tip de gratar se refera la suprafata generoasa de preparare a alimentelor astfel ca veti putea pregati simultan mai multe portii. Totusi, pentru aceasta varianta de gratar, trebuie sa va asigurati ca veti avea conditiile optime si pentru depozitare, eventual sa ii asigurati o compertina sau un pavilion
Gratarul de gradina portabil reprezinta o alterantiva ce ofera o suprafat de gatit mai mica spre deosebire de prima varianta, insa este foarte eficeint si este impartit in doua categorii: modelele preasamblate sau modelele cu asamblare la fiecare masa pe care o pregatiti. Ofera o buna manevrare, este usor de folosit si pot fi transportate si cu masina in deplasari. In general, prezinta o forma dreptunghiulara sau circulara, dimensiuniile alternand in jur de 30 de cm ca latura sau ca diametru.
In acelasi timp, in functie de sursa de energie utilizata, distingem mai multe categorii de gratare:
Gratarul electric se poate conecta direct la reteaua electrica, este foarte economic din punct de vedere al consumului, se incalzeste rapid, iar alimentele sunt preparate uniform intr-un timp foarte scurt. De asemenea, sunt considerate si cele mai sanatate prin prisma modului de preparare al alimentelor.
Gratarul pe gaz este o solutie foarte buna in materie de gratare de gradina si necesita alimentare cu gaz de la o butelie, ceea ce il face sa fie si foarte portabil. Totusi, trebuie sa aveti in vedere faptul ca acest tip de gratar este si unul dintre cele mai voluminoase variante. Temperatura de prajire este reglata foarte usor, iar cocerea se realizeaza uniform. In plus, beneficiaza si de mai multe arzatoare ce regleaza intensitatea astfel incat sa puteti pregati eficient atat carnea, cat si legumele.
Gratarul pe carbuni reprezinta una dintre cele mai vechi metode, insa este o solutie inca foarte apreciata de consumatori. Gustul alimentelor este unul foarte bun, pastrandu-si fragezimea. In ultimii ani, aceasta varianta de gratar a fost dezvoltata de mai multe companii, iar mai multe decat atat, au aparut si variante de carbuni cu diverse arome pentru o completare a gustului.
In functie de materialul din care gratarul este realizat, avem:
Gratarul din inox reprezinta o solutie de durata, foarte rezistenta si usor de curatat, iar si mai avantajos este pretul cu care vine la pachet. Fiind realizat din otel inoxidabil, nu exista riscul ca ingredientele sa fie afectate in vreun fel. Partea mai putin rezonabila se refera la faptul ca inoxul nu reprezinta cel mai bun conductor de caldura, ceea ce ar putea duce la o incalzire neuniforma.
Gratarul din fonta este o varianta mai costisitoare, insa materialul este foarte rezistent si fiabil. Fonta acumuleaza treptat caldura pe care o va difuza ulterior pentru o anumita perioada de timp. In plus, caldura este distribuita uniforma, doar ca gratarul se va incalzi mai greu.
In plus, este foarte important sa va asigurati ca indiferent de modelul pe care il alegeti, aveti suficient spatiu de depozitare si ii puteti asigura conditiile optime pentru ca produsul sa nu aiba de suferit in urma conditiilor meteo nefavorbile. Obiceiurile culinare, preferintele utilizatorului si numarul de portii sunt printre cei mai importanti indicatori care fac diferenta si asupra carora ar trebui sa va concentrati in determinarea produsului potrivit. Sigur ca si bugetul de care dispuneti poate cantari in decizia de cumparare, insa niciodata nu faceti rabat de la calitate, ci orientati-va catre variante cat mai convenabile din perspectiva raportului calitate-pret.
Una dintre cele mai valoroase surse de informare este www.gratare.ro, locul unde puteti gasi o multime de informatii utile despre gama de gatare de gradina, indiferent de tipul lor. Veti putea gasi atat informatii si review-uri individuale de produse, cat si recomandari despre cum sa alegi un gratar bun, iar periodic este actualizat si prezentat topul celor mai bune gratare de pe piata, nominalizate in functie de tipul lor. Asadar, informatia este la un click distanta, iar noi va sfatuim sa profitati de ea si sa fiti intotdeauna documentati indiferent de gama de produs de care sunteti interersati. O buna documentare reprezinta sanse mai mari catre o achizitie reusita!