Cum alegem cel mai bun purificator de aer?

Calitatea aerului pe care il respiram a devenit un subiect care ne preocupa din ce in ce mai mult, de aceea, mai ales pentru cei care locuiesc in orase intens poluate, astfel ca devine datoria noastra sa asiguram un aer mai curat macar in propria locuinta. Purificatorul de aer poate fi aliatul ideal care ne ajuta sa indepartam particulele si subtantele nocive din aer, oferind un aer mai proaspat si mai curat. Pentru a alege purificatorul cel mai eficient si potrivit nevoilor voastre trebuie sa luati in calcul cateva aspecte pe care le vom discuta in cadrul acestui material.

Principiul de functionare al purificatorului este destul de asemanator cu cel al aparatelor de aer conditionat, diferenta fiind ca nu schimba temperatura aerului absorbit, ci doar filtreaza particulele nocive. Aparatele mai putin performante se bazeaza pe miscarea naturala a aerului pentru a il filtra, iar cele mai performante sunt dotate cu ventilator ce absoarbe aerului si il ghideaza catre filtrele asociate.

Tipul de filtre determina efiicenta orcarui aparat de purificat aerul. Cele mai raspandiite filtre sunt cele HEPA, permitand eliminarea alergenilor din atmosfera, captand in proportie de 99.5% din particulele cu diametrul mai mare de 0.1 microni. In general, aceste filtre sunt nelipsite din purificatoarele de aer din spitale sau alte institutii unde aerul curat este o conditie esentiala. Filtru cu ozon capteaza mirosuri, insa nu au eficienta asupra particulelor din atmosfera sau asupra particulelor poluante. Filtrele ionice sunt utile in eliminarea elementelor puternic de dimensiuni mici si foarte mici intr-un spatiu generos. Utilizeaza un camp electric mic si puternic, atribuind o sarcina electrica pozitiva sau negativa particulelor din atmosfera. Astfel, neutralizeaza eficient mirosurile neplacute din locuinta. Filtrele de carbon trec aerul printr-p placa de carbon activ, fiind foarte bune pentru eliminaarea fumului,mirosurilor si gazelor poluante, insa nu sunt utile pentru alergeni si bacterii, de aceea, acest tip de filtre sunt folosite in combinatie cu cele HEPA. Filtrele cu raza ultraviolete sunt folosite mai rar in interiorul locuintei, fiind potrivite mai mult pentru spitale sau unitati medicale ori de cercetare. Neutralizeaza rapid bacteriile si virusurile, insa nu sunt eficiente in legatura cu alergenii si mirosurile.

Capacitatea de lucru este foarte importanta cand vine vorba de un astfel de aparat. Aceasta trebuie sa fie in concordanta cu incaperea unde va fi folosit aparatul. Capacitatea de lucru este mentionata in specificatii, insa, in general, ar fi ideal ca capacitatea de lucru sa fie cu macar 30% mai mare decat suprafata incaperii unde este lasat sa actioneze in cea mai mare parte a timpului.

Nivelul de zgomot este important, mai ales, daca il veti folosi si in dormitor. Este esential ca modelul alaes sa aiba un nivel al zgomotului cat mai redus, pentru a nu deveni derajant.
In plus, functiile suplimentare au rolul de a optimiza activitatea aparatului, iar aici ne referim la indicatorul de avertizare pentru schimbarea filtrelor, mentinand astfel performantele constante ale aparatului. De asemenea, senzorul de monitorizarea permanenta a aerului din incapere este foarte eficient pentru a mentine calitatea constanta a aerului, aparatul putand porni automat. Indicatoarele luminoase te pot tine la curent cu privire la calitatea aerului. Timer-ul programabil presupune programarea activitatii aparatului in anumite momente ale zilei, in functie de preferinte.

Intretinerea aparatului este si ea esentiala  pentru a il ajuta sa isi mentina performantele constante. Ar fi ideal ca o data pe saptamana, aparatul sa fie deconectat de la reteaua de alimentare si sters cu o laveta umeda pe exterior pentru a indeparta praful. De asemenea, si filtrele trebuie curatate periodic, in functie de tipul lor – unele sunt de unica folosinta si au o durata medie de viata 3-6 luni, iar altele se pot spala usor cel putin o data pe luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image